Magvak
A papagjok - a nektrt fogyaszt lrik kivtelvel - magevk. n a kvetkez magvakbl ll keverkkel etetem ket: Napraforg, zab, fnymag, muhar, kles (vrs, srga, fehr). A magkeverk kb. 20 % napraforgbl, 15 % zabbl, 20 % fnymagbl, 10 % muharbl s 15-20 % vrs s 15-20 % srga vagy fehr klesbl ll. A keverk sszettele nem lland egsz vben, hanem az arnyokat eltolom attl fggen, hogy pl. tl van, tenyszidszak stb. Napraforgbl a kisebb papagjoknak jobb az aprbb szemt adni, abbl is a cskosat, mert annak nagyobb a fehrjetartalma s kisebb a zsrtartalma, mint a fekete olajnapraforgnak. Tlen tbb napraforgt esznek, mint egyb idszakban, mert tbb energira van szksgk a szervezetk ftshez. Mindezek ellenre a napraforgval vigyzni kell, mert a papagjok egyrsze - egyedtl fggen - hajlamos arra, hogy csak napraforgt egyen. gy elhzik, a szve s a mja elzsrosodik s el is pusztulhat. Ezt eddig hmeknl figyeltem meg, pl. a vrsbegy papagjnl, nekes papagjnl de a stiglincnl is.
A zabnak a legnagyobb a fehrjetartalma, ezrt igen fontos, magas az E-vitamin tartalma is, ami fokozza a hmek libidjt, ezrt tenyszidszakban rdemes megemelni a magkeverkben az arnyt.
A fnymagnak majdnem ugyanolyan jk a beltartalmi rtkei, mint a zabnak, ezrt szintn nlklzhetetlen.
A muhar s a klesflk jelentsge nem olyan nagy (a beltartalmuk alapjn), de mgis fontosak, hiszen a kles az egyik alaptpllkuk, sok sznhidrtot, - energit biztost a madaraknak - valamint B-vitaminokat is tartalmaz. A muhar nlkl a papagjok megvannak, st amelyik nem ismeri, lehet, hogy meg sem eszi.
Az alapelv a papagjok tpllsnl az, hogy minl tbbfle magot adjunk nekik, hiszen eredeti lhelykn 50-flt is fogyasztanak, amit mi sajnos nem tudunk biztostani szmukra.
Adhat nekik bza is, amit a trpeapagjok s a nagypapagjok klnsen kedvelnek. Rgebben n is etettem, az utbbi kt vben viszont nem adok, mert ebben a csapadkos idjrsban igen elterjedt a fuzrium fertzs, s ha a papagjok fertztt bzt kapnnak, elpusztulnnak tle. Szt kell ejteni mg a kukoricrl is. A nagypapagjok meg tudjk enni szemesen. A kisebbeknek csrztatni szoktam, a trpk ezt is nagyon szeretik. Ualamint a tejeskukorict torzsstl is adom nekik, szvesen lecsipegetik.
Csrztatott mag
A fent lert magkeverket + kukorict egy napig vzben kell ztatni, majd leszrni s kt-hrom napig letakarva tartani. A magokon keletkez pr millimteres - egy centimteres csrknak igen magas a vitamintartalma. A magas E-vitamin tartalom miatt tenyszidszakban fontos, valamint tlen is rdemes adni, amikor kevesebb zldet, gy kevesebb vitamint tudunk biztostani a papagjoknak. Nagyon szeretik. n hetente ktszer szoktam adni.
Lgyelesg
A papagjok fikiknak rovarokat, hernykat, egyb llati eredet tpllkot is adnak, amivel biztostjk a fejld szervezet hatalinas fehrjeszksglett. Mi ezt a tpllkot nem tudjuk biztostani, ezrt adunk helyette lgyelesget. A lgyelesget ahny tenyszt, annyiflekppen kszti, ms s ms sszetevkre eskszik. A lnyeg az, hogy biztostsuk a megfelel mennyisg s sszettel fehrjt. (A magvaknak fleg a sznhidrt s a B-vitamin tartalmuk magas, a fehrjetartalmuk alacsonyabb.)
A papagjoknak nagy mennyisg fehrjre van szksgk a przshoz, a tojs ltrehozshoz, a fikk nevelshez, a vedlshez illetve a fiatal madaraknak a nvekedshez, fejldshez.
Mindeddig elssorban a fehrjk mennyisgre fektettem hangslyt, pedig a fehrjk minsge, sszettele ugyanolyan fontos. A fehrjk aminosavakbl plnek fel. Az aminosavak egy rsze nlklzhetetln (esszencilis), ami azt jelenti, hogy a madr nem tudja ellltani, szervezetbe a tpllkkal kell bejuttatni. A tbbi aminosavat a papagj el tudja lltani, ill. az aminosavak egy rsze msikkal helyettesthet. Sajnos, eddig nem sikerlt olyan szakirodalinat tallnom, ami lern a papagjok szmra esszencilis aminosavakat, pedig ezek ismerete nlklzhetetlen ahhoz, hogy madaraink takarmnyozsban optimlisan lltsuk be a fehrjesszettelt. Gazdasgi llatainknl ezek ismerete alapvet jelentsg az okszer takarmnyozs megvalstsban.
A fehrjeetetssel kapcsolatban mg egyet, a limitl aminosav fogalmt jegyezzk meg. Ez azt jelenti, hogy az aminosavak hasznosulst mindig a legkisebb mennyisgben jelenlv, a szervezet szmra leginkbb hinyz hatrozza meg. Ezrt is rtek egyet azzal a nzettel, hogy az egyoldal tojsetets a fehrjeptlsra, kros a madarak szmra. Hiszen hiba juttatok a papagj szervezetbe az aminosavak egy rszbl sokat, ha msokat viszont nem kap meg, akkor a bejuttatottak sem tudnak megfelelen hasznosulni. (A tojs sem tartalmazza optimlis mennyisgben s sszettelben a papagj szmra szksges aminosavakat.) Teht minl tbbfle fehrjeforrssal kell kielgteni a madr szksglett, pl. tojs, sajt, tr, hs, pillangs s hvelyes nvnyek. gy valsznleg sikerl kzelebb kerlnnk ahhoz, hogy optimlisan elgtsk ki a madr fehrjeszksglett.
Nlam a lgyelesg alapvet komponense a ftt tojs s a nyers srgarpa. Ezeket megreszelem s sszekeverem. A tojst legalbb fl rig fzni kell, hogy megljk az esetlegesen rajtuk ill. bennk lv, fertzst okoz baktriumokat, vrusokat (pl. Salmonella). A tojsnak a hjt is mindig beleteszem porr trve, hiszen magas a kalcium tartalma, ami szksges a papagjnak a tojshj felptshez, illetve a fika csontozatnak fejldshez. A srgarpnak magas a karotintartalma, amibl az A-vitamin pl fel. Az A-vitamin nlklzhetetlen a szp, egszsges tollazat, illetve a szarukpzdmnyek (csr, karmok), valamint a br kialakulshoz s fennmaradshoz. gy vedlskor is ptolni kell. A tojson s rpn kvl mg sok mindent bele szoktam tenni a lgyelesgbe, gy pl. mkot, ami szintn hasznos a tenyszidszakban, reszelek bele dit, fleg tlen, trappista sajtot, trt. Lgyelesg gyannt, a vltozatossg kedvrt szoktam a madaraimnak idnknt tejberizst adni (cukor nlkl). A rizsnek, tejnek is magas a fehrjetartalma, valamint a tejben sok a kalcium, illetve a zsrban oldd A-, D-, E-, K- vitamin.
A lgyelesgnl arra mindig figyelni kell, hogy az friss legyen. Amit a madr nem eszik meg, el kell venni elle, hiszen ezek knnyen s hamar megromlanak, fleg nyron, s betegsget, elhullst okozhatnak. Tenyszidszakban, fikanevelskor mindennap adni kell nekik, egybknt elg egy hten ktszer, esetleg hromszor.
Zldsg, gymlcs
Dit kettvgva, hjastl is szoktam etetni a papagjokkal, nagyon szeretik kicsipegetni, eljtszanak vele. Sokat nem szabad adni, nehogy elhzzanak. A papagjoknak minden gymlcs adhat, ha kiskora ta kapta, akkor ismeri, szereti. Pldul alma, krte, narancs, bann, szl, dinnye, szilva, cseresznye, meggy, egres, ribizli.
A zldsgekkel szintn ez a helyzet. Szoktam adni kposztt, kelkposztt, rpt, karfiolt, karalbt, petrezselymet, saltt, zldborst, zldbabot stb. Egy kivtel a hullmos papagj. Neki nem ajnlott a kposztaflk adsa, mert hajlamos a pajzsmirigy-tltengsre, s a kposztaflk ezt elsegtik. ppen emiatt rdemes a hullmos papagj vizbe egy-egy cseppjdot cseppenteni. A jdhiny is pajzsmirigy-tltengshez vezet. Teht a zldsgek, gymlcsk etetsvel madarunknak biztostjuk a megfelel vitamin, valamint a nyersrost elltst, ami elsegti az emsztst.
Zldelesg
Madaraimnak kora tavasztl ks szig szedek s mindennap adok "fvet". Pl.: tykhr, lhere, fehrhere, lucerna, lndzss utif, szleslevel utif, gyermeklncf, vadsska, kznsges cickafark, perjeflk (angol, francia, egynyri perje, tarackbza, kakaslbf).
A "fvet" sose szedjk vizesen, harmatosan, s ne szedjk le rokpartrl, utak melll (lommrgezs), valamint ne legyen poros.
Figyeljnk oda arra is, hogy mit szednk, mert van ami hasmenst okoz, vagy mrgez lehet. A pillangsoknak (hereflk, lucerna) magas a fehrjetartalma. Az utifflknek freg- s baktriuml hatsa van. A perjeflket akkor a legrdemesebb szedni, amikor viaszrett bennk a mag (mr nem teljesen zld, de mg nem pereg ki), ekkor a legrtkesebbek. Ezeket egy csokorba fel lehet ktni a kalitkba, vagy rpdbe, a madarak szvesen elcsipegetik. |